top of page

Ingen idé är omöjlig del 2

-Om kreativitet och fotografier i minnesarbetet med Taina Semi, där den skapande kraften bor hos oss alla och stannar kavar hos den minnessjuka. Vem kunde berätta det bättre än hon som besitter stor erfarenhet och som genom åren förverkligat många olika projekt inom expressiv konst för minnessjuka.

Fotografiet har ett eget språk -det påverkar, hämtar fram, fascinerar, omringar ord av hemligheter, väcker känslor. Bilder utmanar fördomar, ger betydelse i att ha med en annan människa att göra. Vi fokuserar ofta på det logiska fast skapandet finns i stunden i vanliga situationer som den minnessjuka kan uppleva då hen har ett annat sett att se på allting.

Vi fick höra om ett unikt projekt med unga personer som tillsammans med minnessjuka kallat Bild och kompis/ Kuvajakaveri som genomfördes i Vanda på ett litet hem för minnessjuka där inspirationen kommit från Skottland och projektet Captured memories. De fotade varandra tex med temat flaskpost. I varje flaska sattes en liten hälsning med adress och sedan lades flaskorna i Vanda å. Ett havt år senare kom det ett brev från en rikssvensk 8- åring som plockat upp flaskan där han på finska skrivit sin hälsning tillbaka. Fantastiskt!

Också ett annat projekt refererade Taina om som var tredelat,

-Välja en drömkaraktär till bild.

- Genomföra uppdraget tillförd rekvisita.

- Då tex en person i fråga älskade havet och karaktären Tooticki fotograferades hen vid havsstranden i samma posé som hens drömkaraktär.

Tredje exemplet förde oss till temat Bild NU, och bild som UNG.

Personen som bilderna föreställde fick uttala sig om dem.

Om bilden från nuet sa hon BRA

Bilden från ungdomen fick i sin tur bedömningen VACKER

Och som Taina lyckat drog ihop det hela var det redan den visa Aristoteles som sade att det GODA kommer före det SKÖNA.

-Regina Santamäki-Fisher och Pamela Jokisalo från Åbo Akademi berättade att forskningen med delstudier inför Sol i minnet projektet kommit igång.

De presenterade det i form av Syfte, Deltagare, Datainsamling och Analys. Forskningsprojektet har startat i år och siktas att pågå till 2021.

I syftet konstaterar man att: Hur vårdaren förändrar sitt arbetssätt till med personcentrerat. Analysen: Intervjuerna sker i grupp där man man jämför nuet med det tidigare. Hur det personcentrerade förhållningssättet utvecklats med SIM ( Sol i minnet)

I senare skede involveras även andra grupper som volontärer och artister i forskningen.

Forskarna garanterar absolut anonymitet där alla uppgifter hanteras varsamt.

Hur önskvärt det än är att så många som möjligt skulle delta är det frivilligt för alla deltagare.

Pamela som aktivt jobbat inom vården säger att projektet påverkat henne själv mycket som vårdare.

-Hälsogranskning med dr Lambert var en överraskning för alla och jag hade lätt att förstå mig på hans diagnoser och medicinering. Han börjar med att säga " Ni vet inte hur sjuka ni är"och att fråga "Vem har pärlor i byxorna får komma upp på scenen" Han fick fyra patienter till sin mottagning.

Den första fick diagnosen Galna Kosjukan och botemedlet blev Röntgenbild på vänster lilltå. Den andra var det värre med för hon "Anfäktades av brakfisar", men efter att hon fått botemedlet försågs hon även med en "Nymagaknapp" Följande fall hade drabbats av "Skäggväxt på knäna" som botades enkelt med att hon skulle anmäla sig till en manskör och skaffa sig en pilotutbildning.

Gravid!

Sist men icke minst fanns den enda manliga patienten som fick höra att " Stackars lilla kille vad do har för fel, enda sjukdomen som finns kvar och det är ingen tvivel:

Diagnosen och skratten kom direkt: "Jag är Gravid!" läste patienten från diagnoskortet..

"Hor har do känt dig? Do är gravid i 77 månaden, vilket forskningsmässigt är spännande" Botemedel " Do bara skaffar dig en basker"

-Paneldiskussionen med representanter från huvudhusen seminariet. En liten kommentar från representanter från huvudhusen, forskarna , Lilli och Taina fick avrunda programmet för dagen som upplevts både kreativt och givande.

Bildkavalkad från konstdykningen med huvudhusens klienter presenterades också till musik.

-VNF Teaterelevernas insats under dagen. Som arrangör kändes det tryggt och bra att ha 7 par extra händer till diverse små uppgifter. Tack till alla er!!

-Vi uppskattade stort den goda frukosten, lunchen och eftermiddagskaffet som husmor Nina trollade fram för hundrapersoner. Tack!

-Gäster och möten i bilder.

Gladaste från Ingå var Sauna-Maija med som mötte vetgiriga Kronbibor för bastusamtal.

Skratt terapi med volontären från Jakobstad!

Det minglades på pauserna flitigt!

-

Middagen efter seminariet på KW blev pricken över i:et. Min största önskan var att det skulle minglas och diskuteras och umgås, inte bara med sina bekanta kolleger utan med helt nya människor, vilket bordsplaceringen enkelt åstadkom.

Tain i gott sällskap på KW

Att festklädseln bestod av för för för för huvudhus deltagarna i att lägga blomkransar på huvudet, gjorde att vi på nolltid var beredda att efter seminariet inmundiga läckerheter och umgås!

Tack alla för att ni deltog och bidrog till att Sol i minnets andra års seminarium blev så lyckat! Vi ses Nästa år i Pargas!

bottom of page